Plannen en organiseren

Plannen en organiseren

Planner inzetten als tool om je doelen te behalen

Tegenwoordig heeft bijna niemand meer een papieren agenda. Alle afspraken worden digitaal ingepland. Waarom zou je dan nog een planner kopen?

In deze blog ga ik je vertellen waarom het toch handig kan zijn om een planner te hebben naast je digitale agenda.

Je agenda gebruik je vaak om je afspraken in te zetten en niet om je dag en werkzaamheden in te plannen. De meeste van ons houden wel actielijstjes bij, maar die worden vaak alleen maar langer. Hierdoor heb je aan het einde van dag nog steeds het gevoel alsof je niet alles hebt gedaan wat je zou willen.

Wie dit herkent kan baat hebben bij een papieren planner!

Zelf gebruik ik mijn planner de avond daarvoor (of in de ochtend) om mijn dag in te plannen. Ik heb dan duidelijk zicht op al mijn afspraken voor die dag en dus ook wanneer ik tijd heb om taken af te handelen. Vervolgens kies ik max 3 taken die ik echt af wil hebben. Daarnaast plan ik ook voldoende ruimte in voor mezelf waar ik bijvoorbeeld even niets moet. Of ik gebruik die tijd om te sporten. Zo heb ik in ieder geval wat minder het gevoel alsof ik word geleefd door mijn agenda. Ook gebruik ik mijn planner om tijd in te plannen voor mijn lange termijn projectjes. Voor iedereen werkt het natuurlijk anders maar als je een goede planning maakt met reële doelen hou je in ieder geval een productief gevoel over aan je dag!

Ben je om en wil je het een keer proberen? Dan heb ik nog een laatste tip: Schaf een planner aan waar je ook eenvoudig je dag in kunt plannen. Als je wat research gaat doen, zoek dan eerder op de term ‘planner’ dan op ‘agenda’. Ook op Instagram vind je genoeg inspiratie.

Persoonlijk heb ik 3 planners uitgeprobeerd. Deze komen wel uit het buitenland maar waren zo bezorgd.

Erin Condren: Dit is echt een planner voor mensen die helemaal los willen gaan. Je kunt hier stickers en een heleboel extra’s aanschaffen. Ook kun je hem deels zelf samenstellen en een eigen kaft uitkiezen. Door al deze opties kun je hem ook gebruiken als dagboek/scrapbook.

Pasion Planner: Naast het plannen van je dag, kun je hier ook iedere maand reflecteren. De planner begint met het bepalen van je doelen voor de komende 3 maanden, voor een jaar, voor de komende 3 jaar en als laatste je life-time doelen. Vervolgens helpt de planner deze doelen om te zetten naar eerste stappen.

CGD London: Deze planner heb ik dit jaar voor het eerst aangeschaft en aangezien het jaar nog maar net is begonnen heb ik er nog niet zoveel ervaring mee. Wat ik er vooral fijn aan vind is de ruimte om zelf notities te maken. De planner is ook erg gericht op je gezondheid. Zo kun je bijhouden of je hebt gesport, of je genoeg water hebt gedronken en wat je aan quality time voor jezelf hebt gedaan die dag.

Maar ook in Nederland heb je heel veel planners waarbij de focus ligt op het realiseren van je doelen. Zo wil ik de volgende keer de planner van A-Journal proberen.

Kom jij nog een leuke planner tegen? Laat het mij weten!